top of page

 Combatem la raciolingüística 

Formació per a docents

Activitat 3. El llenguatge no verbal        

Objectius

  • Posar-se a la pell de l'alumnat nouvingut que no comprèn la llengua del centre.

  • Identificar la importància del llenguatge no verbal.

  • Reflexionar sobre l'ús de diferents estratègies comunicatives.

Materials

  • Vídeo d'un fragment de la pel·lícula Harry Potter i la cambra secreta en àrab.

Descripció

Et proposem que, primerament, escoltis l'àudio del vídeo i anotis en un full allò que has pogut entendre o deduir segons el to amb el que parlen els actors de doblatge. Tot seguit, pots visualitzar el vídeo i tornar a anotar el que has pogut entendre ara que l'has vist. Un cop hagis fet les dues descripcions d'allò que has comprès en cada cas, et proposem que reflexionis sobre les següents qüestions:

 

- Has pogut comprendre o deduir millor què passa a l'escena?

- En què has hagut de posar la teva atenció quan has visualitzat el vídeo?

- Quina importància li dónes a la comunicació no verbal en la teva pràctica educativa?

- Creus que podries millorar-la? Com?

- Consideres que aquesta millora de la comunicació no verbal hauria de ser per afavorir la comunicació d’un alumnat concret?

CNV.webp

Els formadors i formadores de The Education Club recomanen onze claus per a una comunicació no verbal efectiva a l'aula:

1. Fer que el somriure sigui part del repertori regular. Relacionat amb les neurones mirall. La sensació de causa-efecte genera sentiments positius en ambdós interlocutors.

2. Mostrar expressivitat però sense sobreactuar. Mantenir els dits units quan es gesticuli, les mans per sota del nivell de la barbeta i evitar creuar braços i peus.

3. Usar gestos oberts. Per exemple, mostrar les mans, estirar els braços i cames, obrir les espatlles, no interposar objectes entre el propi cos i el de l'interlocutor,...

4. Usar gestos que acompanyin el discurs i facilitin la comprensió. Per exemple, indicar amb gestualitat una mesura o distància, assenyalar una direcció, descriure un ritme, o estirar dos dits si es diu que es presentarà dues idees clau.

5. Evitar els tics gestuals associats molts cops al nerviosisme. Evitar jugar amb el bolígraf o l'anell, tocar-se el cabell,... Ja que pot despistar la persona que requereix de la teva gestualitat.

6. Acompanyar la conversa amb el moviment del cap. Assentir amb el cap en parlar i en escoltar.

7. Controlar el contacte visual. Practicar el contacte visual evitant-lo en els moments en que pugui resultar incòmode o agressiu. Les persones que et miren mentre et parlen aporten més seguretat que les que no ho fan.

8. Controlar la postura del cos en converses de taula. Inclinar-se endavant quan s'escolta i mantenir l'esquena dreta quan es parla. Mantenir els braços sobre la taula i evitar creuar els braços o tancar les mans.

9. De peu moure's amb naturalitat i desplaçar-se de tant en tant. Mai donar l'esquena i procurar escriure a la pissarra de manera lateral.

10. Controlar la distancia amb l'interlocutor apropant-se a ell si se sent còmode però apartant-se si fa el gest de retrocedir.

11. Usar la tècnica del mirall. Imitar subtilment el llenguatge del cos dels altres (expressions facials, gestos, postura, to de veu...)

A banda d'intentar posar en pràctica aquestes tècniques a l'aula, et recomanem que practiquis la gestualitat amb amics o familiars, per exemple, jugant a jocs de mímica o explicant un conte únicament amb el cos. Si bé és cert que seran activitats de gestualitat sobreactuada, et permetran ser encara més conscient de com el llenguatge no verbal pot arribar a transmetre un missatge que per codi oral a vegades no arriba. Els i les alumnes nouvinguts mereixen trobar-se amb totes les estratègies comunicatives que tens al teu abast.

 

 

mimica.jpg
bottom of page