Combatem la raciolingüística
Formació per a docents
QUÈ ÉS LA RACIOLINGÜÍSTICA?
El lingüista Jonh Baugh (1992) afirma que el racisme té un aspecte lingüístic, ja que les persones racistes tenen la convicció que la seva llengua, a més d’altres trets culturals, és superior a la d’ètnies considerades inferiors. Habitualment aquest pensament va lligat a la imposició de diverses doctrines que aquestes persones volen imposar sobre ‘’els menys afortunats’’ en nom de la ‘’millora’’ cap a aquell poble o ètnia, menystenint així tota la seva cultura i manera de viure.
Aquesta relació entre llengua i racisme va portar al lingüista Nelson Flores i l’antropòleg Jonathan Rosa a adoptar el terme raciolingüística al seu article “Raciolinguistic ideologies and language diversity in education” (2015) per poder explorar quin paper juga la llengua a l’hora de construir les nostres idees sobre una ètnia o cultura concretes i viceversa.
Mike Mena és un investigador que centra el seu estudi en les percepcions ideològiques de l'ètnia i l'idioma. En el vídeo que acompanya aquest paràgraf, hi trobareu la seva explicació sobre l'estudi de Flores i Rosa. Considerem que es tracta d'un vídeo que ajuda a esclarir molts temes relacionats amb la raciolingüística.
La seqüència formativa que presentem en aquesta pàgina web és un producte que ha sorgit arran d'un petit estudi titulat "La raciolingüística en el professorat" en el qual hem analitzat quina és la possible incidència de la raciolingüística a algunes de les escoles públiques del Vallès Occidental i el Barcelonès. Per fer-ho, a banda de bibliografia especialitzada i experiències personals a escoles del mateix territori, hem analitzat les respostes d’un qüestionari que hem fet arribar a 46 docents d’ambdues comarques catalanes per tal de conèixer quina és l’actitud del professorat envers la diversitat lingüística a l’aula i relacionar les seves respostes amb possibles comportaments derivats de la raciolingüística.
L'estudi en dades
Tot i tractar-se d'un estudi qualitatiu, les enquestes als 46 docents ens han permès extreure'n dades quantitatives força alarmants. Per exemple:
La raciolingüística en el professorat
no vol comptar amb més diversitat lingüística a l'aula
54,3%
76,1%
se sent incòmode/a en tenir dificultats comunicatives amb les famílies
50%
reconeix que els infants de la seva aula mai han rebut cap tipus d'ensenyament sobre les llengües de la resta de companys i companyes
78,3%
considera que no disposa de prou recursos per donar resposta a la diversitat lingüística
80,4%
afirma que existeixen baixes expectatives cap a infants que parlen altres llengües
Conclusions
Un cop finalitzat l'estudi, considerem que a les escoles catalanes, concretament del Vallès Occidental i el Barcelonès, s’hi viu en general una situació propera al racisme per motius de llengua.
Tenint en compte les respostes de la major part de mestres, creiem que la situació educativa actual, amb elevades ràtios i pocs recursos destinats a la inclusió, està incomodant els docents de tal manera que s’ha convertit en un dels principals motius que porta el professorat a voler allunyar-se de la diversitat lingüística. Per tant, la manca de suport institucional està incentivant el racisme dels educadors i educadores. Aquest fet, tot i que alarmant, no pot suposar però una excusa pels professionals, que lluny d’apostar per mantenir-se en la seva zona de confort, han de saber afrontar la realitat plural a través de l’aprenentatge constant i la recerca d’eines. És per aquest motiu que, posteriorment a l'estudi, hem elaborat aquesta pàgina web amb diverses eines per tal de combatre la raciolingüística entre el professorat. No podem permetre que més de la meitat dels docents assegurin que no els agradaria comptar amb més diversitat lingüística a l’aula, deixant passar de llarg totes les oportunitats que aquest enriquiment suposa tant pels infants com per la seva pròpia formació personal.
Ser mestres és molt més que compartir coneixements, és inspirar el canvi i construir el futur, i està a les nostres mans que aquest futur sigui antiracista.