top of page

 Combatem la raciolingüística 

Formació per a docents

Activitat 2. Qui són els meus i les meves alumnes?         

Objectius

  • Valorar i respectar la diversitat lingüística existent entre l’alumnat

  • Analitzar la diversitat lingüística de la pròpia aula i centre escolar

  • Conèixer particularitats de diverses llengües i ubicar-les a territoris concrets

  • Aprendre estratègies per afavorir l’atenció personalitzada a través la comunicació

Materials

Descripció

La llengua és un símbol d'identitat de les persones que ens indica molts aspectes sobre elles. Per la seva banda, el rebuig o por a allò desconegut s'ha convertit en un dels principals motius del racisme, també lingüístic. Aquesta activitat et servirà per conèixer millor la llengua dels teus infants i sentir-la més pròxima a tu.

 

Tenint en compte el llistat de llengües elaborat durant l'activitat 1, busca informació sobre els territoris on aquestes llengües són presents i marca-les al mapa mundi. A continuació, intenta emplenar les taules de descobriment de llengües, on hauràs d'indicar el nom o noms dels i les alumnes de l'aula que les parlen, el territori o territoris on s'ubiquen i les especificitats de la llengua (morfologia, sintaxi, fonologia...) que et cridin l'atenció o et puguin semblar útils per apropar-te a l'infant. Com fan els plurals? I el masculí i el femení? Com és el seu alfabet? Té similituds amb el català o el castellà?...

Aquest document pot ser una gran eina a l'aula que, amb el pas dels anys i conforme vagis coneixent més nens i nenes, podràs anar ampliant sumant-hi més taules. Gràcies a les taules podràs identificar i entendre el per què els infants parlen/escriuen de certes maneres. Per tant, l'acompanyament que faràs als nens i nenes durant l'aprenentatge d'una nova llengua serà molt més personalitzat.

A l'hora de cercar la informació, pots ajudar-te dels següents webs:

taula-1_page-0001.jpg
cursor--v1.png
tierra
bottom of page